Ple de setembre. S’aproven les ordenances fiscals. El rebut de l’IBI pujarà de mitjana entre 33 i 44€ l’any. Sitges tindrà sindicatura de greuges i el Natació i l’Ajuntament mostren el seu desencontre
Les ordenances fiscals per al 2024 proposen un augment del tipus impositiu que s’aplica al valor cadastral del rebut de l’IBI d’un 0,53, pel que la gran majoria dels rebuts tindran un augment d’un 8%. El govern justifica l’augment de l’IBI per mantenir l’equilibri pressupostari i la qualitat dels serveis públics. L’oposició criticà la manca de diàleg i de treball previ, l’augment de la pressió fiscal a la ciutadania i la poca transparència a l’hora d’exposar a què es destinaran els diners que es recaptin amb aquest augment. Amb tot, els dos grans grups de l’oposició, Junts x Sitges i el PSC-El Margalló, mostraren posicionaments diferenciats a l’hora de votar. Davant del vot negatiu de Junts, el PSC-Margalló -amb crítiques vetllades als arguments que Carme Gasulla exposà en el passat- s’abstingué en un gest que definiren com un exercici de responsabilitat vers els sitgetans, més que no pas un suport al govern.
Escolteu el debat de les ordenances fiscals
La sessió va viure un dels seus moments més intensos quan fou l’hora de debatre sobre una modificació pressupostària a compte del romanent, referida als 100.000€ que l’Ajuntament pagarà en concepte de defensa de les persones investigades pel procediment obert al jutjat número 8 de Vilanova i la Geltrú. El govern justifica el pagament d’aquests diners com a avançament dels que ha de cobrir l’assegurança contractada, i, per tant, tots hauran de ser retornats, o bé per l’assegurança -si es tracta de persones que resulten exonerades-, o bé pels propis interessats en el cas que se’ls declarés culpables en sentència ferma. Tot sempre tenint en compte que s’arribi a un judici, perquè ara només s’està en l’àmbit de les diligències prèvies. El portaveu de Vox, Jose Antonio Gilabert, argumentà, per un costat, que aquesta despesa no especifica els conceptes relacionats amb el desenvolupament del procediment de defensa, i per l’altre, que caldria diferenciar els càrrecs polítics dels treballadors, pel fet que els polítics sempre tindran el coixí del partit, a més del de l’Ajuntament, i els treballadors no tenen més ampara que la de la institució on treballen, posicionament al qual s’hi va afegir el PSC-Margalló que va demanar, a través del seu portaveu Luis Miguel García, que s’ajornés aquest punt de l’ordre del dia per no haver-lo treballat conjuntament. Per la seva banda, Mònica Gallardo, de Junts per Sitges, es dirigí repetides vegades a l’alcaldessa per demanar-li més transparència a l’hora d’explicar com s’està gestionant tot aquest procediment, i com està actuant el govern, retreient-li que es protegeixi darrere dels treballadors.
Escolteu el debat sobre aquest dictamen
El ple també aprovà la posada en marxa d’una comissió encarregada de redactar la futura ordenança sobre els punts de recàrrega de cotxes elèctriques i la implantació d’una zona de baixes emissions. Pel que fa referència a les mocions, la sessió aprovà la proposta de Verds en Comú Podem de rebuig a les actituds masclistes i sexistes en el món de l’esport, i la presentada per Junts x Sitges que suposarà la implantació a la vila d’una sindicatura de greuges, malgrat que SitgesGI, PP i Vox van apuntar al que consideren que seria una duplicitat de serveis innecessària, a partir del parer -segons exposaren alguns grups- de la mateixa sindicatura de greuges de Catalunya.
Escolteu el debat sobre la moció de la sindicatura de greuges
Finalment, en l’apartat de precs i preguntes es va mostrar, d’una forma molt evident, el desencontre entre el Club Natació Sitges i l’Ajuntament pel que fa a la liquidació del Consorci del Club i sobre com es pot reconduir la seva situació econòmica, acceptant la proposta de quita de l’administrador concursal. El representant de l’entitat i l’alcaldessa no coincidiren en cap moment ni en la quantificació econòmica que cadascú ha aportat al llarg dels anys, ni en el compliment de compromisos vinculats amb reunions o notificacions, pel que la sensació general fou que difícilment s’arribarà a un acord, i és molt probable que la liquidació del consorci acabi al jutjat.