El ple extraordinari del pàrquing de Pins Vens es posa més d’acord en reconèixer les errades en la gestió del projecte i en la necessitat que no es repeteixin, que no pas en les mesures que cal aplicar per evitar-les en el futur
A partir de la petició dels grups de Comuns Verds, Nou Horitzó, Ciutadans i Junts per Sitges, ahir l’Ajuntament de Sitges va celebrar sessió extraordinària de ple municipal, durant la qual s’exposaren els treballs de la comissió d’investigació sobre el projecte de condicionament i millora de l’aparcament a l’entorn del pavelló de Pins Vens, i les conclusions a les quals han arribat els diferents grups polítics de la corporació que n’han format part.
I acabada la sessió, tres titulars amb els quals coincidiren tots els grups. Primer: ha estat important la creació d’aquesta comissió -la primera en la història de l’Ajuntament- per la voluntat de transparència vers la ciutadania, i es valora molt la feina desenvolupada. Segon: es reconeix que l’Ajuntament no va gestionar bé -per raons diverses- el procés de redacció i desenvolupament del projecte del pàrquing i que cal evitar que situacions així es repeteixin en el futur. I tercer: tenint en compte que en cap moment la comissió es plantejava com un òrgan per fiscalitzar ningú, també tots els grups coincidiren en que no hi va haver en cap moment mala intenció dels tècnics de la casa, però que cal millorar la gestió dels processos. En qualsevol cas, el govern també va refermar-se en la idea de valorar l’objectiu final del projecte, que entén que no és altre que dotar al veïnat d’un equipament necessari, com és un pàrking, en bones condicions.
A partir d’aquí les opinions sobre quines són les mesures que hauria d’adoptar l’Ajuntament per evitar que situacions com la viscuda es repeteixin en el futur, evidenciaren les raons del perquè es presentaren cinc documents de conclusions diferents en el ple d’ahir: el d’ERC, el de ‘El Margalló’, el de ‘Guanyem Sitges’, el de Sitges Grup Independent, i, finalment, el document que presentaren conjuntament Junts per Sitges, Ciutadans, Nou Horitzó i Comuns Verds. Així, el ventall d’arguments anà des dels grups que s’interpelaren sobre com fou possible que l’Ajuntament contractés a una empresa que no estava inscrita al registre mercantil perquè redactés el projecte del pàrquing, fins als qui creuen que cal una revisió del pla general per evitar errades com les que han desencadenat aquest conflicte, passant pels qui demanen a l’Ajuntament que escolti més al veïnat i tingui una millor coordinació entre els seus departaments per gestionar millor els projectes des del primer moment.
La creació d’aquesta comissió, impulsada per una moció dels Comuns-Verds, fou aprovada per unanimitat el mes de desembre del 2019 i l’objectiu ha estat analitzar la gestió del projecte d’aquesta obra, que va aprovar-se per ple el desembre del 2017, va iniciar-se l’octubre de l’any 2018, es va obrir el febrer del 2019, i es va tancar el setembre del 2020, arran d’una resolució de la direcció general d’urbanisme en la qual, i segons el resultat de diferents inspeccions, s’exposava que les obres es realitzaren en sòl qualificat de no urbanitzable, sense tenir l’aval de la direcció general d’urbanisme de la Generalitat de Catalunya.
El problema es vinculava a un conflicte entre la qualificació dels terrenys segons el pla territorial metropolità de Barcelona -carta urbanística de rang superior al nostre pla general- respecte a la qualificació dels terrenys segons el Pla General de Sitges. Aquesta incompatibilitat, que està en vies de solució, té unes raons que cal cercar fa 10 anys enrere. El nostre pla general, aprovat el 2006, qualificava d’urbanitzable la part del terreny on s’han fet les obres d’adequació, però el pla territorial metropolità, aprovat el 2011, qualificà una part d’aquest terreny, per raons que es desconeixen, com a sòl no urbanitzable. Com que l’Ajuntament de Sitges no va presentar al·legacions en el seu dia contra aquesta qualificació dels terrenys definida pel pla territorial metropolità, la qualificació quedà establerta d’aquesta forma. Quan arribà el moment de redactar el projecte d’adequació del pàrquing de Pins Vens, l’Ajuntament el va considerar com una ‘obra local ordinària’ que no requereix d’una documentació específica i, en conseqüència, ningú es va aturar a comprovar aquest conflicte de qualificacions entre les dues cartes urbanístiques, que partia d’un problema existent de fa anys. Com que aquesta incompatibilitat no fou resolta quan les obres del pàrquing van començar, la Generalitat va concloure que l’Ajuntament estava realitzant en aquell indret una alteració urbanística que afectava a sòl no urbanitzable, i d’aquí que demanés a l’Ajuntament que declarés la nul·litat del projecte amb l’obligació de restaurar la realitat urbanística alterada. Seguint aquesta instrucció, el ple municipal del maig del 2020 va declarar nul de ple dret l’acord del ple de l’11 de desembre del 2017 pel qual s’aprovà el projecte de les obres del pàrquing de Pins Vens, que van costar 212.000€. En paral·lel, i arran de la denúncia d’Àngels Llinàs, veïna del Poble Sec, el juliol del 2019 la fiscalia va interposar denúncia contra l’Ajuntament de Sitges al jutjat número 2 de Vilanova, per un pressumpte delicte contra l’ordenació del territori. El cas ha estat sobreseït provisionalment aquest mes de gener del 2021, tot i que encara es pot recórrer, però ha planat sobre els treballs de la comissió, que en tot moment ha volgut mantenir-se absolutament al marge del procés judicial i de qualsevol intenció de jutjar ningú, i també s’ha tingut en compte en les conclusions d’alguns dels grups municipals presentades ahir.
Els treballs de la comissió d’han desenvolupat entre el 21 de maig del 2021 i el 14 de gener del 2021, han comptat amb representants de tots els grups polítics, i ha permès escoltar el testimoni de tècnics, responsables polítics, veïns i membres d’associacions mediambientalistes. L’ha presidida la regidora de Comuns Verds, Carme Gasulla, actuant com a secretari el regidor de Nou Horitzó Nacho Rubí. Ambdós varen agraïr a tots els grups la seva col·laboració, però, a la vegada, denunciaren el poc suport de l’Ajuntament a l’hora de dotar d’eines suficients a la comissió per poder treballar amb eficàcia, i algun qüestionament sobre la neutralitat de la mateixa a l’hora d’expressar determinats posicionaments.
Us oferim diferents clips d’àudio amb les exposicions dels grups polítics.
Escolteu Carme Gasulla i Nacho Rubí en l’exposició inicial
Escolteu Josep Maria Martínez de El Margalló
Escolteu Carme Gasulla de Comuns Verds
Escolteu Nacho Rubí de Nou Horitzó
Escolteu Julia Vigó de Guanyem Sitges
Escolteu David Martinez de Sitges GI
Escolteu Maria Lores i Jose Tendero de Ciutadans
Escolteu Luis Miguel García del PSC
Escolteu Rafel Font de Junts per Sitges