El ple aprova el pla especial del patrimoni arquitectònic, composat per 1123 fitxes que cataloguen el grau de protecció d’edificis, conjunts arquitectònics, béns naturals o festes i tradicions
El ple del mes d’abril aprovà provisionalment el pla especial del patrimoni arquitectònic i catàleg de Sitges, l’eina que ha de permetre protegir béns d’especial valor arquitectònic, artístic, natural o, fins i tot, immaterial, com les nostres festes o tradicions, davant de determinades actuacions que podrien comprometre la seva existència.
El pla especial original datava del 1991. Aleshores estava composat per 483 fitxes. La revisió encarregada l’any 2017 hi incorporà també béns culturals i paisagístics fins arribar a les 1072 fitxes. I una nova revisió el 2019, encarregada a Beli Artigas i altres especialistes -a les propostes dels quals s’hi han afegit les diferents al·legacions que s’han presentat al procés de desenvolupament del pla- han acabat per definir un document amb 1123 fitxes, on hi consten des de l’olivera de Can Perico a les festes o llegendes sitgetanes, tot passant per les barraques de pedra seca, la Trinitat, Campdàsens, la Falconera, la riera de Ribes o les dunes de la platja de les Botigues, les casetes de la platja de Garraf o el poblat mariner d’Aiguadolç. La majoria de grups es felicitaren per l’aprovació del catàleg, tot i que Mònica Gallardo apuntà que el govern hagués pogut plantejar un procés participatiu més obert entre la ciutadania.
Escolteu el debat sobre el pla del patrimoni
El ple va aprovar per unanimitat una nova modificació de les bases pels ajuts al lloguer, destinades a afavorir els col·lectius més vulnerables.
Escolteu el debat sobre la modificació dels ajuts al lloguer
També s’aprovà per unanimitat una moció presentada per ERC que permetrà que les persones amb animals de companyia puguin entrar a dependències municipals.
Escolteu el debat sobre els animals de companyia
El PSC presentà una moció sobre el foment i el finançament de l’educació dels 0 als 3 anys a Catalunya, obrint el debat sobre la necessitat que la Generalitat assumeixi la seva responsabilitat en el finançament de les llars d’infants i eixugui el deute que té pendent de pagar a molts municipis que han hagut de fer front a deutes que no els corresponien.
Escolteu el debat sobre el finançament de les llars d’infants
I va decaure de l’ordre del dia del ple la moció que, per urgència, presentava el grup de Comuns-Verds de Sitges en relació amb l’espionatge a polítics i activistes catalans a través del programa Pegasus. La votació sobre l’entrada d’aquesta moció pel procediment d’urgència fou tombada amb els vots en contra del PSC, el Margalló, els 3 regidors no adscrits (Rodriguez-Tendero-Lores) i els regidors del SGI, als quals s’hi afegí l’abstenció dels 4 regidors d’ERC, que justificaren el seu vot amb l’argument que la formació espera presentar una moció sobre l’assumpte en el proper ple. En un comunicat emès aquest matí, Comuns-Verds mostra el seu enuig davant el posicionament dels republicans, així com la de SGI i el Margalló.
Finalment, el debat més contundent el propicià, de nou, la gestió dels números. A partir d’un informe d’intervenció sobre la contractació menor i els possibles fraccionaments contractuals durant el periode 2018-2021, govern i oposició obriren de nou el debat sobre si l’Ajuntament està utilitzant en excès els contractes fraccionats i no està posant en marxa els processos de licitació que requeriria la llei, fins al punt que l’informe assenyala que només es licita el 20% de la planificació de la contractació. La regidora Carme Almirall es defensà davant de les crítiques de l’oposició, argumentant que gairebé la meitat dels 12M€ que considera l’informe ja estan en procés de licitació, que s’han seguit sempre els criteris de la intervenció municipal, i que bona part d’aquests contractes responen a ‘contractes pont’ entre processos de licitació que no han pogut coincidir en les dates d’aplicació.
Escolteu el debat sobre l’informe de control financer