La draga no vindrà més, però el govern garanteix sorra a les platges. El ple de febrer aprova definitivament el pressupost i sol·licita la creu de Sant Jordi per l’Escola de Grallers
La draga no vindrà més, però el govern garanteix que les platges de Sitges tindran sorra aquest estiu, a través de mètodes sostenibles. El debat sobre la moció presentada per Junts per Sitges per garantir l’aportació urgent de sorra a les platges capitalitzà la sessió de ple del mes de febrer, amb la picabaralla soterrada sobre si s’estan prenent totes les mesures possibles per ajudar prou al sector del turisme i del comerç. L’alcaldessa Aurora Carbonell es va mostrar ferma a l’hora de defensar la negativa a portar la draga per entendre que és la solució menys sostenible, més cara i amb menys garanties de cara al manteniment de la sorra. A canvi, s’aposta per un mètode semblant al que es va utilitzar l’any passat, que consisteix, bàsicament, en redistribuir la sorra de les platges a través d’excavadores i camions. Mònica Gallardo, per la seva banda, li recordà a Carbonell el seu posicionament sobre la draga el 2017 -quan protagonitzà un video a bord de la draga Josefa Pérez- i li qüestionà el seu suport al sector argumentant que els testimonis que ha recollit en les reunions amb els responsables d’hostaleria i comerç no coincideixen en absolut amb la visió donada per l’alcaldessa. La moció no fou aprovada però el debat, que arribà a l’apartat de precs i preguntes amb la colpidora intervenció de Joan Antoni Carbonell i Gloria Freixas -propietaris d’una guingueta- s’allargà gairebé una hora.
Escolteu el debat de la moció de l’aportació de sorra
El ple va aprovar, definitivament, la plantilla i el pressupost de l’Ajuntament pel 2021, que ascendeix a 52 milions d’euros. La regidora d’hisenda, Carme Almirall, reiterà els arguments ja exposats durant el debat de l’aprovació inicial, i que se centren en donar suport a la ciutadania i als sectors culturals, econòmics i esportius, a partir d’una previsió molt realista dels ingressos i de la possibilitat d’utilitzar el romanent de tresoreria a partir dels canvis en la normativa estatal. Junts per Sitges, Ciutadans i Nou Horitzó li van retreure a Almirall que no hagi mantingut amb els seus grups cap mena de contacte des de l’aprovació inicial del pressupost, i que el govern no hagi estat prou valent a l’hora de plantejar bonificacions d’impostos. En el debat no hi va mancar la liquidació del consorci del Club Natació, que suposarà per l’Ajuntament una despesa de 3.475.000€, que pagarà a través del romanent.
Escolteu el debat de l’aprovació del pressupost
Més satisfacció hi va haver a l’hora de parlar de la proposta que l’Ajuntament de Sitges elevarà a la Generalitat perquè l’Escola de Grallers de Sitges rebi la creu de Sant Jordi, amb motiu del 50è aniversari de la seva fundació, impulsada per Blai Fontanals. La proposta del govern incorporarà, també, a tots els grallers i timbalers sitgetans. A més de justificar els mèrits recollits per l’escola en tota la seva trajectòria històrica, en el seu discurs per raonar la proposta de la creu de Sant Jordi, el regidor de cultura Xavier Salmeron també hi afegí noms com els de Guillem Alemany o Josep Marcet. La proposta fou aprovada per unanimitat amb el desig que el govern de la Generalitat atorgui aquest reconeixement que, en els darrers anys, ja han recollit l’Eco de Sitges, el Casino Prado i la societat recreativa El Retiro.
Escolteu el debat sobre la Creu de Sant Jordi a l’Escola de Grallers
El ple també va aprovar inicialment la normativa que ha de regular el sector dels habitatges d’ús turístic. A més de sancionar els il·legals, el govern vol establir uns criteris molt estrictes pel que fa als topalls d’apartaments turístics per zones del municipi, i per les obligacions que en tindran els seus gestors, i les sancions que poden rebre si no en responen. Per altra banda, les llicències dels apartaments d’ús turístic no es podran transmetre, ni traslladar d’un habitatge a un altre, i caducaran als dos anys si no hi ha activitat. S’obre ara un periode d’alegacions que haurà de servir per polir l’ordenança. En aquest sentit, Ciutadans fou el grup que mostrà més reticències a algunes de les condicions de la normativa, per entendre que vulneren drets i depassen les competències de l’Ajuntament.
Escolteu el debat sobre l’ordenança dels HUT
En l’apartat de mocions, el ple va aprovar dues propostes d’acord vinculades, per un costat, amb el suport a portar la llei d’amnistia al congrès dels diputats -presentada per ERC, Junts x Sitges i Guanyem Sitges- i amb el rebuig a l’empresonament de Pablo Hasél -presentada per Guanyem Sitges, ERC, Junts x Sitges i Comuns Verds-. En clau municipal, Ciutadans en va presentar dues: una destinada a l’elaboració d’un pla específic d’ajuts per l’oci nocturn, que el govern tombà per entendre que alguns dels seus objectius eren inassumibles, i una altra destinada a la instal·lació de banys públics accessibles, intel·ligents i respectuosos amb el medi ambient, que fou aprovada per unanimitat.
Escolteu el debat sobre les mocions sobre l’oci nocturn i els banys públics